„Odżywianie dla zdrowia”

„Odżywianie dla zdrowia” autorstwa Paula Pitchforda.

Dla dociekliwych osób! Integracja podejścia do żywienia medycyny zachodniej i wschodniej. Zawiera dużo teoretycznych jak i praktycznych informacji na temat INTEGRACJI informacji płynących do i z naszego ciała, zależnych od pory roku i  cech naszego organizmu po etap życia, w którym jesteśmy i przeżywanych emocji.

Jest tu tak wiele informacji, że trudno cokolwiek streszczać, jednak największe wrażenie robi na mnie wysiłek redakcji, by zintegrować wszelka dostępną wiedzę, która pomaga WESPRZEĆ I ROZUMIEĆ potrzeby naszego ciała i uzupełnić nawet wieloletnie  błędy czy braki nawet z okresu dzieciństwa (przekarmianie słodyczami, białym pieczywem, brak karmienia mlekiem matki, co mogło zaburzeć tworzące się wzorce odporności i podstawową florę bakteryjną.

Jest też rozdział o tym jak przygotować organizm do chemioterapii i wsperać go w trakcie tego leczenia.

Ksiażkę przeczytała kilka razy, a i tak mam wrażenie, że to za mało . Obserwuję jej efekt pod postacią nie ulegania nowinkom odzywianionym, zamiast tego obserwuję zmnieniające się potrzeby organizmu i w miarę możliwości podążam za nimi i dostrajam do pór roku.

Naturalnie w przypadku chorób leczonych obecnie należy skonsultować się z dietetykiem i z lekarzem i nie zastępować właściewego leczenia „dietą leczniczą”.